Σοφοκλέους Αντιγόνη,πρόλογος,Β΄Λυκείου,σημειώσεις...


Αντιγόνη Σοφοκλέους,στίχοι 1-17,σχόλια ….

1.Η γενεά των Λαβδακιδών που βασίλεψε στη Θήβα έδωσε και στους τρείς μεγάλους τραγικούς πλούσιο υλικό για τη σύνθεση των τραγωδιών τους.

2.Στον  πρόλογο γίνονταν γνωστά τα ονόματα των δύο ηρωΐδων (στίχοι 1-11)του πατέρα τους (στιχ.2)καθώς και υπαινιγμοί για το θάνατο των δύο αδελφών τους (όπως δυοίν αδελφοίν εστερήθημεν στ.13,φρούδος εστίν Αργείων στρατός στ.15).Όλα παραπέμπουν στη μυθική Θήβα και τον πολεμικό της ανταγωνισμό με το Άργος μία γενεά νωρίτερα της τρωϊκής εκστρατείας.

3.Η Αντιγόνη ανοίγει την παράσταση με μία σειρά ερωτήσεων προς την Ισμήνη.Η πρώτη ερώτηση αναφέρεται στο αν γνωρίζει η Ισμήνη ποια μένει από τις συμφορές που έρχονται από τον Οιδίοποδα που να μην έχει στείλει ο Δίας ενάντια σε αυτές τις δύο που ακόμη ζούν.Η δεύτερη ερώτηση αφορά το αν η Ισμήνη γνωρίζει την προκήρυξη που έχει βγάλει ο στρατηγός Κρέων πρίν από λίγο στην πόλη.Οι ερωτήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ψυχολογική κατάσταση της Αντιγόνης.

4.Η Ισμήνη διακατέχεται από επιφυλακτικότητα και φόβο.Τα μέτρα της Ισμήνης είναι τα κοινά μέτρα γυναίκας και ανθρώπου.Δεν μπορεί στο όνομα του χρέους να απαρνηθεί τη λογική η οποία της εμπνέει σύνεση και φόβο.

5.Και οι δύο αδελφές σε αυτούς τους στίχους κερδίζουν τη συμπάθεια των θεατών.Οι θεατές συμμετέχουν στο πάθος και στο πένθος τους.Επηρεάζονται βαθύτατα από την τραγικότητα των δύο ηρωίδων η οποία προέρχεται από το δυστυχισμένο τους παρελθόν.

6.Η Αντιγόνη όταν μπαίνει στη σκηνή διακατέχεται από φοβερή αγανάκτηση που στρέφεται κατά του Κρέοντα εξ΄αιτίας του κηρύγματος που εξεφώνησε.Η αναφορά της Αντιγόνης στο κοινό παρελθόν αποσκοπεί στο να προειδοποιήσει και να επηρεάσει την Ισμήνη και να την κάνει να δεθεί ακόμη πιο στενά μαζί της.

Β.Δ.Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr